Vanuit Jeugdhulp Xtra geloven we dat de kracht van gezinnen (systemen) groot is. Geen enkel kind met gedragsproblemen, leerproblemen of ontwikkelingsproblemen kan geholpen worden zonder dat zijn/haar ouders hier stevig bij betrokken worden; sterker nog, we kunnen de problematiek niet eens begrijpen zonder deze te bekijken in de context van de interacties van het gezinssysteem. Omdat dit onze visie op jeugdhulp is werken we altijd systemisch of systeemgericht. Dat betekent in de praktijk dat jullie, welke vraag jullie ook hebben, altijd eerst een aantal systeemgesprekken en/of systeemobservaties aangeboden krijgen bij Jeugdhulp Xtra om van daaruit verder beleid te maken en te bepalen welke aanvullende modules ingezet gaan worden. Dat doen we uiteraard met jullie, de ouders/verzorgers (en evt. verwijzers) samen.
De enige route die hiervan afwijkt is de EED route, hierbij start de diagnostiek direct na intake.
De groepstherapie ‘werken aan je zelfbeeld’ is bedoeld voor kinderen/jongeren waarbij sprake is van een negatief zelfbeeld en motivatie om dit te veranderen. We starten na de kerstvakantie een online groep voor 11-14 jarigen.
Het zijn 7 bijeenkomsten van 1 uur per week op dinsdagen van 15.30 tot 16.30 uur, start op 12 januari. De 4e bijeenkomst is met een ouderbijeenkomst van 16.30 tot 17.00 uur.
Inhoud van de groepstherapie;
Zelfbeeld is het beeld dat je over jezelf hebt. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Iedereen denkt wel eens negatief over zichzelf, dat is normaal. Maar als je de hele dag door denkt dat je niet goed genoeg bent en daardoor slecht in je vel zit, dan is het tijd om daar wat aan te doen. De groepstherapie ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen. De groepstherapie is ontwikkeld door M. Kuin en P. Peters en is gebaseerd op COMET (Competentive Memory Training) van Kees Korrelboom. Het is bewezen effectief gebleken bij volwassenen en ook bij kinderen en jongeren worden in de eerste onderzoeken positieve resultaten gemeten.
In de groepstherapie ‘werken aan je zelfbeeld’ leer je;
• Positiever over jezelf te denken door meer aandacht aan positieve eigenschappen van jezelf te besteden.
• Positieve herinneringen op te roepen waarbij je je sterk of trots voelt en deze in te zetten in situaties waarin je onvoldoende zelfvertrouwen hebt.
• Niet helpende gedachten uit te dagen en om te zetten in meer positieve en realistische gedachten.
Ter afronding van het traject wordt besproken of de groepstherapie voldoende geboden heeft om hiermee zelf verder te kunnen.
De groepstherapie bestaat uit 7 sessies van 1 uur waarbij in sessie 4 ouders worden betrokken met als doel psycho-educatie, ondersteuning in de thuissituatie en generaliseren van het aangeleerde. Aan het einde van elke sessie wordt een huiswerkhuiswerkopdracht voor die week meegegeven. De groep bestaat uit vier tot tien deelnemers met twee trainers.
Aanmelden kan met een verwijzing van de huisarts of gemeente via aanmeldingen@jeugdhulpxtra.nl o.v.v. groepstraining.